search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om Rik & Charlie te volgen. Je krijgt een mailtje als wij een nieuw bericht of filmpje plaatsen.

Al helemaal bij?

Volg ons op Instagram

Op dit moment ziet New York er heel anders uit... Gelukkig hebben we de beelden (uit 2018) nog! #vlog #linkinbio #travel #newyork
Throwback Sunday! De nieuwe NY video is af. Gratis, gratis, gratis, eten, eten, eten, dat is wat de klok slaat in video 54! #linkinbio #rikandcharlie #newyork #throwback
Sun’s out video out! Oude tijden herleven met een nieuwe video! #linkinbio #rikandcharlie #ny
Hello FRIEND, Better Days, the non-profit organization I work with on Lesvos, has started a new fundraising campaign to support the most vulnerable children of Moria refugee camp. If you are following international ​news​, you are probably aware of the recent tragic sequence of events that has targeted both the refugee community and humanitarian workers. Our team categorically condemns the outbreak of violence currently happening on Lesvos and will continue to call for humanity. In the past two months, we have supported over 1000 unaccompanied and separated children (UASC) on Lesvos by providing emergency aid packs, supporting access to safe shelter and basic medical service, and providing legal support for their family reunification claims. Most of these children have lost or been separated from their relatives and are dangerously exposed to human trafficking, drug abuse, violent attacks, and sexual abuse. We believe that by providing them with safe spaces, education, psychosocial and resilience support, and love, we are returning a sense of normalcy into their lives that will assist them in becoming empowered children able to integrate into their host communities. Today, we call on our friends and supporters over the years to stand by our side as we support this most vulnerable population. Your generosity enables us to continue our work in Greece, and together we can help change the course of the future for these children. Please read about our program and the emergency situation on Lesvos here: https://www.globalgiving.org/projects/emergency-support-refugee-minors-lesvos/​. For further information about the project and other ways to contribute to our work, please do not hesitate to contact me. Thankfully, the Global Giving platform will double all single donations received by Better Days on the ​18th of March and any ​monthly recurring contributions​. Every small donation helps us get closer to our goal, and every donation can be big if we all work together! Our work wouldn’t be possible without your support! The Better Days team thanks you. Together we will continue to make this world a better place.

Like ons op Facebook

Hier vind je ons ook:

Follow Rik & Charlie on WordPress.com

Kinderdorp Bon Repos van stichting Hart voor Haïti, waar wij vanaf half november gaan werken, is gelukkig redelijk gespaard gebleven door Orkaan Matthew. Maar het zuiden van Haïti heeft heel veel te verduren gekregen. Een update.

Nu orkaan Matthew over Haiti is geraasd en verder trekt, wordt op het eiland langzaam duidelijk hoe groot de gevolgen zijn. Hoewel contact met het getroffen gebied bijna onmogelijk is, heeft Johan Smoorenburg (de directeur van Bon Repos) via vrienden en bekenden toch een update: het dodental loopt tot in de honderden, duizenden mensen zijn hun huis kwijt, oogsten zijn vergaan en er ligt een hongersnood op de loer.

flickr-unminustah
Foto UN/Minustah

Het zuidelijke schiereiland dat het eerst is getroffen door ‘het monster’, is volledig losgesneden van het vaste land, doordat de enige verbindingsbrug met hoofdstad Port-au-Prince is ingestort. Het gebied is niet tot nauwelijks bereikbaar en bewoners kunnen er niet van wegvluchten. De communicatie verloopt moeizaam omdat Haiti al jaren geen vaste lijn meer heeft. De weinige wegen zijn overspoeld door rivieren die buiten hun oevers zijn getreden.

matthew-unminustah
Foto UN/Minustah

Een paar feiten over het getroffen gebied:

 • Vrijwel alle plantages (bananen, rijst, suikerriet en maïs) zijn vernield, dus kunnen die niet meer het broodnodige voedsel opleveren.
 • Inwoners zijn hun tuintjes kwijt, vaak hun enige bron van voedselvoorziening.
 • Duizenden stuks vee en kleinvee (geiten en schapen) zijn verdronken. In Haiti geldt vee als spaarpotje voor de armen.
 • In de vissersdorpen zijn veel boten vernield en zeefuiken verloren gegaan. Geen visvangst betekent geen inkomsten.
 • Honderden huizen zijn vernield of volledig verloren gegaan. Er zijn nog maar weinig huizen met een dak. Een eerste schatting is dat 10.000 mensen hierdoor dakloos zijn geworden.
 • Ten minste twaalf stadjes en dorpen staan onderwater. En dan is het nog niet bekend hoe de afgelegen dorpjes in het binnenland eraan toe zijn.

matthew-unminustah
Foto UN/Minustah

Het kan bijna niet anders dan dat dit leidt tot een hongersnood. Misschien kan een Nederlands militaire schip, gestationeerd op het nabij gelegen Sint Maarten, hulp bieden in de vorm van een een noodbrug. Hierover zijn contacten tussen Johan en de kapitein van het schip.

Hart voor Haïti gaat noodhulp bieden aan de slachtoffers van de orkaan. Help Hart voor Haïti helpen en doneer via IBAN: NL76 INGB 0005 3616 85 t.n.v. Stichting Hart voor Haïti te Pijnacker of via deze link.

This entry was posted in Blog.

One comment on “Orkaan Matthew: dood, verderf en hongersnood

 1. JPS schreef:

  Prachtige foto’s van een erge situatie. Helaas ,na de tijd die verstreken is nog weinig weer opgebouwd.

  Like

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: