search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om Rik & Charlie te volgen. Je krijgt een mailtje als wij een nieuw bericht of filmpje plaatsen.

Al helemaal bij?

Volg ons op Instagram

Op dit moment ziet New York er heel anders uit... Gelukkig hebben we de beelden (uit 2018) nog! #vlog #linkinbio #travel #newyork
Throwback Sunday! De nieuwe NY video is af. Gratis, gratis, gratis, eten, eten, eten, dat is wat de klok slaat in video 54! #linkinbio #rikandcharlie #newyork #throwback
Sun’s out video out! Oude tijden herleven met een nieuwe video! #linkinbio #rikandcharlie #ny
Hello FRIEND, Better Days, the non-profit organization I work with on Lesvos, has started a new fundraising campaign to support the most vulnerable children of Moria refugee camp. If you are following international ​news​, you are probably aware of the recent tragic sequence of events that has targeted both the refugee community and humanitarian workers. Our team categorically condemns the outbreak of violence currently happening on Lesvos and will continue to call for humanity. In the past two months, we have supported over 1000 unaccompanied and separated children (UASC) on Lesvos by providing emergency aid packs, supporting access to safe shelter and basic medical service, and providing legal support for their family reunification claims. Most of these children have lost or been separated from their relatives and are dangerously exposed to human trafficking, drug abuse, violent attacks, and sexual abuse. We believe that by providing them with safe spaces, education, psychosocial and resilience support, and love, we are returning a sense of normalcy into their lives that will assist them in becoming empowered children able to integrate into their host communities. Today, we call on our friends and supporters over the years to stand by our side as we support this most vulnerable population. Your generosity enables us to continue our work in Greece, and together we can help change the course of the future for these children. Please read about our program and the emergency situation on Lesvos here: https://www.globalgiving.org/projects/emergency-support-refugee-minors-lesvos/​. For further information about the project and other ways to contribute to our work, please do not hesitate to contact me. Thankfully, the Global Giving platform will double all single donations received by Better Days on the ​18th of March and any ​monthly recurring contributions​. Every small donation helps us get closer to our goal, and every donation can be big if we all work together! Our work wouldn’t be possible without your support! The Better Days team thanks you. Together we will continue to make this world a better place.

Like ons op Facebook

Hier vind je ons ook:

Follow Rik & Charlie on WordPress.com

15 maart 2017. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Op naar de stembus. Of toch niet?

Ze schrikt wakker van het getoeter van een truck. Hoe laat zou het zijn? De vroege zonnestralen verlichten haar krakkemikkige huisje, waar het naar vuur ruikt. Het zal de buurman wel zijn die een berg afval in de fik heeft gezet, omdat de regering het toch nooit komt ophalen. Ze graait naar haar telefoon. De accu is leeg. Weer geen elektriciteit vannacht. Dat was al de vierde nacht op een rij. Naast haar ligt haar zoontje nog vredig te slapen. Ze heeft hem gisteravond zonder eten op bed moeten leggen. Daar was hij het niet helemaal mee eens, bleek wel uit zijn lange gekrijs. Gek werd ze ervan, want ook haar eigen maag was leeg. Ze moet zo echt water gaan halen, want haar keel is gortdroog.

Ik word wakker omdat ik het zo warm heb. Shit, verwarming vergeten uit te zetten. Vind je het gek dat het hier zo’n sauna is? De vroege zonnestralen tintelen op mijn huid. Ik zoek mijn telefoon. Nog maar 19 procent? Oh nee, heb ik de stekker niet goed in het stopcontact gedaan? Hoe dom kan je zijn? Ik ruik een vuurlucht. Het brengt me eventjes terug naar gisteravond, toen we met vrienden rond de vuurkorf stonden na een heerlijk dinertje. Mijn buik zit er nog steeds vol van. Maar man, wat heb ik een dorst. Ik loop naar de kraan, draai hem zo hard mogelijk open en steek mijn mond eronder.

“Belangrijke dag vandaag”, begroet haar buurman als ze naar buiten stapt. Een paar kippen vliegen opzij en een varken zoekt naar iets eetbaars tussen het vuil. Er lopen een paar kinderen in schooluniform richting de stad. Zelf heeft ze nooit de kans gehad om te leren lezen en schrijven. Van de buurman hoorde ze over haar stempas. Hij had dat ergens gelezen op een aanplakbiljet. Kilometers verderop moet ze zijn, helemaal aan de andere kant van de stad. Normaal gesproken zou ze de taptap nemen. Maar omdat de regering bang is voor demonstraties en geweld, mogen die vandaag niet rijden. Dus zit er maar één ding op. Lopen. Een paar uur lang. Leuk is anders.

“Belangrijke dag vandaag”, schreeuwen de koppen in kranten en op social media. Een vuilnisman drukt op de knop en het afval uit de ondergrondse bak wordt zo de vuilniswagen in gekiept. Een paar kinderen snellen op hun fiets naar school. Ik check wat fragmenten uit het verkiezingsdebat van gisteravond en ik lees het laatste nieuws. Tienduizend stembureaus hebben hun deuren geopend, ook op tientallen meters van mijn voordeur, en vannacht kon er al gestemd worden in de Tolhuistuin Amsterdam onder het genot van een drankje, een dansje en veel hiphop muziek. Makkelijker kunnen we het niet maken. Wel leuker.

Helemaal zonder risico is het niet. Deze dag werd al twee keer uitgesteld doordat stembureaus in brand werden gestoken. Zelfs met hulp van VN-troepen lukte het de veiligheidsdiensten niet om de orde te bewaren. Ze knoopt haar nog slapende zoontje om haar rug en gaat op weg. Met versnelde pas loopt ze door de gevaarlijkste wijk van het land, in de hoop dat ze haar dan met rust laten. Of die ene kandidaat, die bananenexporteur, minder corrupt is dan de rest kan ze alleen maar bidden. Erger dan dit – mensen die bij de voordeur van het ziekenhuis sterven omdat het ziekenhuis staakt en mensen die álles doen voor een beetje geld of eten omdat drie kwart van de bevolking zonder werk zit – kan het in ieder geval niet worden.

Waar is de VN om onschuldige burgers te beschermen van het verkiezingsgeweld?

Helemaal zonder risico is het niet. Op elke hoek van de straat word ik belaagd door overenthousiaste mensen met felgekleurde jassen die folders in mijn hand drukken alsof de wereld vergaat. Waar is de VN om onschuldige burgers te beschermen van het verkiezingsgeweld? Ik versnel mijn pas in de hoop met rust gelaten te worden. Of al die gekke politici gaan waarmaken wat ze roepen, kan ik alleen maar bidden. Erger dan dit – twijfels over onze identiteit, dat we nog zo lang moeten doorwerken en dat we die duizend euro die Rutte beloofde nog steeds niet hebben gehad – kan het in ieder geval niet worden.

Hoe ironisch ook: Rik en ik mogen vandaag niet stemmen, want we hadden onze stempas al moeten aanvragen voor 15 februari. Dus vragen we jou: Maak een feestje van deze dag! Trek wat moois aan naar het stembureau en proost erna op het feit dat je kan stemmen in zo’n prachtig, veilig en goed georganiseerd land als Nederland!

Lang leve onze Hollandse Bananenrepubliek!

This entry was posted in Blog.

One comment on “[COLUMN] Wij stemmen niet vandaag.

  1. Koen Hofman schreef:

    …en zo is het. Amen!

    Like

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: