search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om Rik & Charlie te volgen. Je krijgt een mailtje als wij een nieuw bericht of filmpje plaatsen.

Al helemaal bij?

Volg ons op Instagram

Geen afbeeldingen van Instagram gevonden.

Like ons op Facebook

Hier vind je ons ook:

Follow Rik & Charlie on WordPress.com

Ik rijd terug van de chiropractor en krijg een stopteken van een mannetje in een fluoriserende jas. Hij staat met walkie talkie het verkeer te regelen. Er moet een lamp gerepareerd worden in een lantaarnpaal. Een karretje komt aan en de kraan brengt een ander mannetje met nieuwe lamp naar de juiste hoogte. Een derde mannetje stuurt de tegenliggers over mijn rijbaan. De auto’s achter mij toeteren ongedurig, maar ik kijk vol bewondering naar deze strak georganiseerde actie. Wie bedenkt dit?

Als je uit een land als Haïti komt, schrik je soms van onze overgeorganiseerde maatschappij. Wat kan het leven soepel en mooi zijn als je de ruimte in je hoofd hebt om de samenleving mooier te maken. Om je talenten en mogelijkheden optimaal te ontdekken. Om snelle, schone, efficiënte plannen te maken die naast je gevoel van eigenwaarde ook nog de ander dienen.

Armoede zorgt ervoor dat je die ruimte niet hebt. Je hoofd loopt over van korte-termijn-zorgen: waar moet ik slapen, wat moet ik eten, wat moet ik aan? Het is net als je knipperende telefoon: ‘Uw opslagcapaciteit is vol’. Hierdoor kun je niet die hardloop-app installeren die je helpt om af te vallen of die budgetteer-app die je helpt om je financiën op orde te krijgen.

Haïtianen zijn net als wij gemaakt van vlees, bloed en oorsmeer. Het is niet zo dat wij Nederlanders panklaar uit een strakke fabriek komen rollen met een Hollandse leeuw op ons voorhoofd die garandeert dat dit apparaat het gaat maken in het leven. Maar wij komen wel uit een fabriek rollen in een maatschappij die voorziet in al onze basisbehoeftes. Eten komt uit de koelkast, het dak is van mijn ouders, mijn vader werkt en mijn moeder zorgt. In mijn 18 jaar als jeugdige heb ik geen dag zonder dit alles hoeven zitten. Hierdoor kon ik mij focussen op het binnenharken van tools om het leven te verbeteren en te veraangenamen: studie, sport en sociale contacten.

‘Eten komt uit de koelkast, het dak is van mijn ouders, mijn vader werkt en mijn moeder zorgt’

Omdat dit in de laatste pak ‘m beet (vinger in de mond en daarna in de lucht) 50 jaar voor een groot deel van onze burgers gold, hebben wij nu gecreëerd wat ik wil noemen: NEDERLAND DE SUPERSTAAT. Mijn vlees, bloed en oorsmeer hebben hele strakke, goedwerkende en vooral opgeruimde software gekregen die mij kilometers voorsprong geven op Haïtianen van dezelfde makelaardij. Hun software zit vol met zorgen als: gaat-mijn-moeder-vandaag-de-boer-betalen-die-zorgt voor-de-groenten-die-zij-verkoopt-om-dat-geld-naar-mijn vader-te-sturen-die-in-het-buurland-werk-zoekt-om-uiteindelijk-mijn-school-te-betalen. Kortom, stress die het bruine bolletje belet optimaal te ontwikkelen.

Trek ik deze denkwijze door naar ontwikkelingswerk, dan kan ik alleen maar juichen om mooie initiatieven als kinderdorp Bon Repos. Kinderen groeien op zonder grote zorgen over voeding, scholing of onderdak. Dit zorgt ervoor dat die kleine koppies ruimte krijgen om te ontwikkelen en hopelijk op lange termijn de gestoorde, vrolijk erbarmelijke chaos die we Haïti noemen uit het slop trekken. Geen garantie, maar wel een mogelijkheid.

Het karretje komt weer naar beneden. Binnen drie minuten is het gepiept en rijdt men vanavond over een goed verlichte weg. Als ik een seintje krijg dat ik weer mag rijden, steek ik bemoedigend mijn duim op naar het mannetje in zijn fluoriserende jas.

RIK

Verder lezen? Dit beroemde artikel van de Correspondent opende mijn ogen: ‘Waarom arme mensen domme dingen doen’.

This entry was posted in Blog.

2 comments on “[COLUMN] Nederland de strakke superstaat

  1. Sander van Aarle schreef:

    😀 Heel herkenbaar Rik!

    Geliked door 1 persoon

  2. Leen en Astrid schreef:

    Prachtig verwoord Rik. We hebben veel om dankbaar voor te zijn.

    Like

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: