search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om Rik & Charlie te volgen. Je krijgt een mailtje als wij een nieuw bericht of filmpje plaatsen.

Al helemaal bij?

Volg ons op Instagram

Op dit moment ziet New York er heel anders uit... Gelukkig hebben we de beelden (uit 2018) nog! #vlog #linkinbio #travel #newyork
Throwback Sunday! De nieuwe NY video is af. Gratis, gratis, gratis, eten, eten, eten, dat is wat de klok slaat in video 54! #linkinbio #rikandcharlie #newyork #throwback
Sun’s out video out! Oude tijden herleven met een nieuwe video! #linkinbio #rikandcharlie #ny
Hello FRIEND, Better Days, the non-profit organization I work with on Lesvos, has started a new fundraising campaign to support the most vulnerable children of Moria refugee camp. If you are following international ​news​, you are probably aware of the recent tragic sequence of events that has targeted both the refugee community and humanitarian workers. Our team categorically condemns the outbreak of violence currently happening on Lesvos and will continue to call for humanity. In the past two months, we have supported over 1000 unaccompanied and separated children (UASC) on Lesvos by providing emergency aid packs, supporting access to safe shelter and basic medical service, and providing legal support for their family reunification claims. Most of these children have lost or been separated from their relatives and are dangerously exposed to human trafficking, drug abuse, violent attacks, and sexual abuse. We believe that by providing them with safe spaces, education, psychosocial and resilience support, and love, we are returning a sense of normalcy into their lives that will assist them in becoming empowered children able to integrate into their host communities. Today, we call on our friends and supporters over the years to stand by our side as we support this most vulnerable population. Your generosity enables us to continue our work in Greece, and together we can help change the course of the future for these children. Please read about our program and the emergency situation on Lesvos here: https://www.globalgiving.org/projects/emergency-support-refugee-minors-lesvos/​. For further information about the project and other ways to contribute to our work, please do not hesitate to contact me. Thankfully, the Global Giving platform will double all single donations received by Better Days on the ​18th of March and any ​monthly recurring contributions​. Every small donation helps us get closer to our goal, and every donation can be big if we all work together! Our work wouldn’t be possible without your support! The Better Days team thanks you. Together we will continue to make this world a better place.

Like ons op Facebook

Hier vind je ons ook:

Follow Rik & Charlie on WordPress.com

In 1970 schiep Paulo Freire een geniaal boek: Pedagogiek van de onderdrukten. Een van zijn theorieën is: “Een mens kan men zien als een wezen dat zich aanpast aan de werkelijkheid en dat zich hierin zelfs kan ontwikkelen”. In 2017 ondervond ik dat deze theorie nog steeds springlevend is.

De mensen en met name de kinderen in het vluchtelingenkamp op Samos vertonen soms extreme ontwikkelingen in zeer korte tijd. Freire zegt: “Een mens is extra vormbaar en kneedbaar als er op wat voor manier dan ook onderdrukking plaatsvindt.”

We kunnen over één ding heel duidelijk zijn: opgroeien in een vluchtelingenkamp in Griekenland is een flinke vorm van onderdrukking. Wat daaruit voortkomt is echter niet alleen kommer en kwel.

De kinderen zijn kleine sponzen, ze pakken bijvoorbeeld Engels razendsnel op. Staan ze in de eerste week nog hun tong te breken over het woord ‘footbal’, in week 6 leggen ze mij haarfijn uit dat ik een totaal blinde scheidsrechter ben die structureel overtredingen over het hoofd ziet.

Ik schreef ‘bai bai’ op het bord in plaats van ‘bye bye’. Arme studenten…

Als zo’n verhit kereltje druk voor m’n neus staat te ratelen, kan ik mij alleen maar verbazen over zijn Engels niveau. Iets vergelijkbaars gebeurt in de lessen. Jongens beginnen bij mij in ‘English 0’. Dat is het hoogst haalbare voor mij als onbevoegde leraar in informeel onderwijs (ik schreef ‘bai bai’ op het bord in plaats van ‘bye bye’… Arme studenten). In de eerste lessen moet ik de woorden echt uit ze trekken, maar na een dieet van aandacht, onvoorwaardelijke positiviteit en de nodige humor worden de jongens razendsnel street wise in Engels. De lessen gaan danniet meer over het alfabet, maar over thema’s als mensenrechten.

Ik had tijdens galgje het woord ‘Boobs’ gekozen, de les moest tien minuten onderbroken worden… Helemaal door het dolle heen die gasten!

Maar niet alleen in Engels blinken de kinderen uit in ontwikkeling. Interculturele communicatie kunnen velen ook als kwaliteit bijschrijven. Plots woon je samen met mensen uit 1/3 van de wereld. Hoe zorg je ervoor dat je een beetje behoorlijk kunt leven tussen al deze temperamentvolle mensen uit Azië, het Midden-Oosten en Afrika? Je moet simpelweg. Dus ben je als een stroompje water dat zijn weg zoekt tussen alle kiezelsteentjes van de rivier. Je valt en staat op, je bent in deze overlevingsmodus dus je pakt wat je pakken kan. Het eten is niet ideaal, er is te weinig water, levensruimte en privacy, maar je vangt het op met je flexibele vechtersmentaliteit. Wat dit voor gevolgen gaat hebben op de langere termijn durf ik niet te zeggen, maar ik weet wel dat de kids zich hier in korte tijd ontwikkelen tot superkids.

Waar wij in Nederland straks moeten dealen met de rubberen-stoeptegel-generatie, moet Griekenland dealen met deze rauwe superkids die allerlei vaardigheden in ontzagwekkend tempo naar zich toeharken en gewend zijn om te vechten voor hun bestaan. Deze kinderen gaan concurreren met de Griekse kinderen die gewend zijn om te leren in een lokaal met boeken, schriften en toetsen. Een spannende mix in een land dat al met veel problemen kampt. Vanuit mijn optiek kan deze mix absoluut werken, zolang je je maar houdt aan het dieet: aandacht, onvoorwaardelijke positiviteit en heel veel humor!

RIK

This entry was posted in Blog.
Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: