search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om Rik & Charlie te volgen. Je krijgt een mailtje als wij een nieuw bericht of filmpje plaatsen.

Al helemaal bij?

Volg ons op Instagram

Sun’s out video out! Oude tijden herleven met een nieuwe video! #linkinbio #rikandcharlie #ny
Hello FRIEND, Better Days, the non-profit organization I work with on Lesvos, has started a new fundraising campaign to support the most vulnerable children of Moria refugee camp. If you are following international ​news​, you are probably aware of the recent tragic sequence of events that has targeted both the refugee community and humanitarian workers. Our team categorically condemns the outbreak of violence currently happening on Lesvos and will continue to call for humanity. In the past two months, we have supported over 1000 unaccompanied and separated children (UASC) on Lesvos by providing emergency aid packs, supporting access to safe shelter and basic medical service, and providing legal support for their family reunification claims. Most of these children have lost or been separated from their relatives and are dangerously exposed to human trafficking, drug abuse, violent attacks, and sexual abuse. We believe that by providing them with safe spaces, education, psychosocial and resilience support, and love, we are returning a sense of normalcy into their lives that will assist them in becoming empowered children able to integrate into their host communities. Today, we call on our friends and supporters over the years to stand by our side as we support this most vulnerable population. Your generosity enables us to continue our work in Greece, and together we can help change the course of the future for these children. Please read about our program and the emergency situation on Lesvos here: https://www.globalgiving.org/projects/emergency-support-refugee-minors-lesvos/​. For further information about the project and other ways to contribute to our work, please do not hesitate to contact me. Thankfully, the Global Giving platform will double all single donations received by Better Days on the ​18th of March and any ​monthly recurring contributions​. Every small donation helps us get closer to our goal, and every donation can be big if we all work together! Our work wouldn’t be possible without your support! The Better Days team thanks you. Together we will continue to make this world a better place.
Zelfs de behind de scene beelden zijn mooi.. #nieuwevlog #linkinbio #usa #part3
RIK & CHARLIE zoeken een nieuw huis(je)! Huur, onderhuur of koop, mag tiny, liefst geen tent, bij voorkeur in (omgeving) Leiden. #verhuizen #leiden #huurhuis #funda #tinyhouse #gezocht #dtv

Like ons op Facebook

Hier vind je ons ook:

Follow Rik & Charlie on WordPress.com

Hij was daar op eens, tussen alle Arabische kinderen, de King of Congo. Iedereen moest aan hem wennen. Hij verstond ook mijn Arabische gebrabbel niet: “Yalla, yalla” (“doorgaan, doorgaan”) en “Atla atla” (“stop, eruit, naar buiten, niet doen, ik vind het niet meer leuk”).

Ik heb hem vernoemd naar het nummer van Manu Chao: Bongo Bong. Overgestoken met zijn familie en nu in afwachting van een betere toekomst op het hete Samos. Vrolijk meldde hij zich om 18.30 uur bij het voetballen. Ik was direct gecharmeerd van dit ventje. Hij voetbalde puur op passie en op slippers, niet gehinderd door enig talent. Hij maaide zich dwars door het midden-oosten op weg naar het doel van de tegenstander. Precies zoals ik voetbal zelf benader, als ‘rugby light’.

Tientallen keren moest het spel worden onderbroken, omdat de King of Congo een knietje, scheenbeen, elleboog of wenkbrauw had geraakt. Zelf is hij vrij robuust gebouwd en kan flink wat hebben. Ondanks dat ik hem erg graag mocht, lagen we constant in de clinch. Hij probeerde mij als scheidsrechter te overrulen met zijn wilde, Afrikaanse temperament, niet wetende dat ik vers uit Haïti kom rollen, waar we wel geleerd hebben om met zulke snoetjes om te gaan.

Vanaf moment één had hij het zwaar. Communiceren kon hij bijna niet. Geen enkel kind sprak het Congolose dialect, wat hij gewend was, en met mijn Frans kon hij ook weinig. Gelukkig is voetbal een universele taal en de basale leerschool hier. Toen eenmaal iemand ontdekte dat ‘chocola’ roepen een manier was om de King te laten ontploffen, was het hek van de dam. De andere kinderen snapten dan weer niets van mijn boze reactie. Dit was toch een onschuldig grapje?  Natuurlijk had dit een grote weerslag op de King. Zijn gedrag escaleerde vaker en vaker.

Vanaf moment één een kansloze liefde.

Daarnaast was hij verliefd. Vanaf moment één een kansloze liefde. Een bijdehand meisje uit Afghanistan met een grote mond en venijnige tong. Het was zo’n onhandige, eerste verliefheid, die je allemaal gekke dingen laat doen. Je enige drive is bij diegene zijn. Maar als je enkel gestuurd wordt door gevoel, dan maak je geen verschil tussen positieve of negatieve aandacht. Meerdere malen vond ik de geliefden verstrengeld in een heftig gevecht. Beiden wisten zich geen raad met de ander.

Na weer een heftige uitbarsting moesten we de King of Congo fysiek uit de situatie halen. Eenmaal op een steen buiten het kamp keek hij mij aan. “Way me? Way me?”, mompelde hij, terwijl zijn blik zo intens leeg was dat ik er koud van werd. Gelukkig werken wij hier elke dag en breng je heel veel tijd door met de kinderen. Elke dag begint met een schone lei. Mijn vuistregels zijn: duidelijke, strakke regels, maar binnen deze regels vrijheid en onvoorwaardelijke acceptatie.

Met een vertaler spraken wij af dat als de King het moeilijk had met andere kinderen, hij zich bij onze cabine zou melden. Ik gaf hem kleine klusjes of een beetje positieve aandacht, simpel maar zo doeltreffend. Langzaamaan vond hij een weg.

De liefde vond geen enkele weg. Die strandde genadeloos op de cultuur en de taalbarrière.

Tekst: Rik
Foto: Pixabay

This entry was posted in Blog.
Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: