search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om Rik & Charlie te volgen. Je krijgt een mailtje als wij een nieuw bericht of filmpje plaatsen.

Al helemaal bij?

Volg ons op Instagram

Sun’s out video out! Oude tijden herleven met een nieuwe video! #linkinbio #rikandcharlie #ny
Hello FRIEND, Better Days, the non-profit organization I work with on Lesvos, has started a new fundraising campaign to support the most vulnerable children of Moria refugee camp. If you are following international ​news​, you are probably aware of the recent tragic sequence of events that has targeted both the refugee community and humanitarian workers. Our team categorically condemns the outbreak of violence currently happening on Lesvos and will continue to call for humanity. In the past two months, we have supported over 1000 unaccompanied and separated children (UASC) on Lesvos by providing emergency aid packs, supporting access to safe shelter and basic medical service, and providing legal support for their family reunification claims. Most of these children have lost or been separated from their relatives and are dangerously exposed to human trafficking, drug abuse, violent attacks, and sexual abuse. We believe that by providing them with safe spaces, education, psychosocial and resilience support, and love, we are returning a sense of normalcy into their lives that will assist them in becoming empowered children able to integrate into their host communities. Today, we call on our friends and supporters over the years to stand by our side as we support this most vulnerable population. Your generosity enables us to continue our work in Greece, and together we can help change the course of the future for these children. Please read about our program and the emergency situation on Lesvos here: https://www.globalgiving.org/projects/emergency-support-refugee-minors-lesvos/​. For further information about the project and other ways to contribute to our work, please do not hesitate to contact me. Thankfully, the Global Giving platform will double all single donations received by Better Days on the ​18th of March and any ​monthly recurring contributions​. Every small donation helps us get closer to our goal, and every donation can be big if we all work together! Our work wouldn’t be possible without your support! The Better Days team thanks you. Together we will continue to make this world a better place.
Zelfs de behind de scene beelden zijn mooi.. #nieuwevlog #linkinbio #usa #part3
RIK & CHARLIE zoeken een nieuw huis(je)! Huur, onderhuur of koop, mag tiny, liefst geen tent, bij voorkeur in (omgeving) Leiden. #verhuizen #leiden #huurhuis #funda #tinyhouse #gezocht #dtv

Like ons op Facebook

Hier vind je ons ook:

Follow Rik & Charlie on WordPress.com

Met dit mooie weer beginnen bij ons de vakantiedromen op hol te slaan. We willen deze hete dromen dan ook het liefst temmen door concrete boekingen te doen op Skyscanner, Airbnb en rozeopblaasflamingo.nl

Dan willen we weer die hete zonnestralen en dat zoute laagje van de zee op onze huid voelen. Gisteren sprak ik met een vriendin die zich afvroeg of Samos een goed idee was om op vakantie te gaan. Ai, dacht ik.. je hebt natuurlijk niet veel zin in bootjes met vluchtelingen die aanspoelen terwijl je net op je handdoekje het taptoe vakantieboek ligt te lezen. Hierover peinzend dacht ik terug aan mijn tijd, nu een jaar geleden, op Samos.

SAMOS VAKANTIE 4


Daar blijven vluchtelingen aankomen, in grote getalen. Maar de tijd van mensen van strandjes plukken is voorbij. De Europese autoriteiten varen met grote boten rond en pikken mensen op om ze direct op te nemen in de overvolle, zwaar onbemande, krakkemikkige Griekse asielprocedure. Men verblijft in een troosteloos kamp vlakbij de hoofdstad, met daarom heen bezorgde Grieken die het kamp al jaren zien uitdijen. Het is aan hen om de duizenden mensen van bad, brood en bed te voorzien.

Maar het zijn diezelfde Grieken die beseffen: ja, we hebben een dikke vette crisis. Ja, ons land lijkt op instorten te staan maar nee, natuurlijk laten we deze mensen niet aan hun lot over. Het is toch lastiger om iemand de deur te wijzen als ze recht voor je neus staan met hebben, houden en kinderen. Vele Grieken zoeken naar oplossingen voor alle problemen die er zijn met de weinige middelen die ze hebben. Zo is er een bekend verhaal van een oude, arme vrouw die de zorgvuldig bewaarde nette schoenen van haar overleden man prompt weggaf aan een net gearriveerde vluchteling. Zelf heb ik met eigen ogen gezien hoe Grieken zich ondanks hun eigen struggles bleven inzetten voor de mensen in het kamp. Een leraar die in zijn Griekse klas plots twee Syrische zusjes erbij kreeg. Ontzettend lastig voor een leerkracht, maar hij wilde er wel het beste van maken.

Ik was onder de indruk van de veerkracht van de lokale bevolking. Daarnaast viel het mij op dat het eiland ‘zo gewoon’ is gebleven onder de ‘tsunami’ van vluchtelingen. Als ik aan een tsunami denk, zie ik een waanzinnig krachtige vloedgolf die het hele leven overspoelt en totaal beheerst.. Geen enkele steen blijft onberoerd. Op Samos heb ik daar weinig van gemerkt.

SAMOS 66

Op dagen dat ik vrij was, trok ik vaak de bergen in en was ik helemaal weg. Ik kon uren hiken zonder een mens te zien. Ik verdwaalde op dat heerlijke, groene eiland en kwam de meest vriendelijke, gastvrije mensen tegen. Eenmaal weer thuis in Vathi (de hoofdstad van Samos) kwam ik soms vluchtelingen tegen, rustig keuvelend over de boulevard. We begroetten elkaar als vrienden en deden alsof er geen kamp, geen crisis en geen asielprocedure was. Op dat moment was het leven de kalm kabbelende kade, het zachte, constante windje dat je zwembroek in no time opdroogt. Bij gebrek aan verbale communicatie maakten we selfies, trokken we ontspannen gezichten en wezen elkaar op de zon die oranje begon te worden en riepen we: “HOLLANDA!”

Ondanks de ellende die ik heb gezien en waartussen ik werkte, beschouw ik de tijd in Samos als een van mijn meest gelukkige tijden. Er was tijd voor onrust, boosheid, verontwaardiging, maar aan het einde van elke dag was het ook tijd voor lang tafelen, mooi gezelschap en een goed Grieks biertje.

SAMOS VAKANTIE.jpg

Doe ons en jezelf een plezier en ga je helemaal te buiten in al het moois wat Samos, Lesbos of een ander Grieks eiland te bieden heeft. Support die Grieken met onze vakantie-euro’s, die kunnen ze gebruiken. Kom bij mij op de koffie en ik vertel je al mijn geheime, lokale Samos tips. Of je nu bent van stadjes, clubs en cocktails of juist gaat voor rust, afgelegen strandjes en wandelingen … Het is er allemaal!

Ga niet op vluchtelingensafari, maar hike door een waterval, beklim een berg in de nacht om de zonsopgang vanaf de top te bekijken of eet de allerbeste calamaris die je ooit hebt gegeten. Ga naar het einde van de wereld om onder de sterren te zwemmen. Je gaat zeker weten die rust vinden die je na een jaar werken of studeren nodig hebt. En als je dan over je taptoe vakantieboek gluurt naar de azuurblauwe zee, peinzend over de vraag of je nog een Mythos biertje moet nemen, denk dan: ja man, deze is voor de economie van die fijne Grieken op Samos!

Yamas

SAMOS VAKANTIE 2SAMOS VAKANTIE 5

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: